Gemeente belangen Olst Wijhe

Transparant

Een keer aanschuiven bij een overleg van Gemeentebelangen? Of liever een kop koffie of thee drinken met een (kandidaat) raadslid of het bestuur?
Geen enkel probleem, graag zelfs. Wij komen graag in gesprek met inwoners van onze mooie gemeente. Dat doen we al bijna 44 jaar. Zo blijven we op de hoogte van uw zorgen, meningen en wensen. We zijn daarbij volkomen transparant. Dat inmiddels veel mensen met een frons naar de landelijke politiek kijken is misschien niet vreemd. Maar Gemeentebelangen is er alles aan gelegen om open en eerlijk politiek te bedrijven. Bij ons bestaan er geen achterkamertjes! Politiek bedrijf je in de gemeenteraad met elkaar. Omdat niemand de absolute meerderheid heeft kan het niet anders dan dat je moet samenwerken met andere partijen. De afgelopen 4 jaar werkte de gemeenteraad met een zogeheten ‘Raadsbreed akkoord’. Dat wil zeggen dat aan het begin van de raadsperiode met alle partijen een akkoord werd gesloten over zaken waarover alle partijen het samen eens waren. Daarnaast kunnen op democratische wijze wisselende meerderheden ontstaan en is de traditionele coalitie-/oppositie structuur losgelaten. Het raadsbreed denken heeft zeker goede zaken opgeleverd die we graag behouden, bijvoorbeeld dat inwoners en maatschappelijke organisaties makkelijker de weg naar het bestuur van de gemeente kunnen vinden, dat er meer ruimte is voor het vinden van meerderheden binnen de gemeenteraad, etc. Gemeentebelangen vindt echter dat het raadsbreed denken in de huidige vorm niet het beoogde resultaat heeft opgeleverd en we zijn daarom tegen uitbreiding hiervan, zo zijn we bijvoorbeeld resoluut tegen een rechtstreeks gekozen wethouder en we zijn van mening dat de ‘coalitiepartijen’ de wethouders dienen te leveren. Wij voelen daarom meer voor een Strategische agenda die als basis voor het coalitieakkoord dient, waarbij we de goede ervaringen van het raadsbreed denken zoveel mogelijk overeind houden. In deze agenda zijn alleen hoofdlijnen aangegeven, waardoor er ruimte is voor de partijen om over invulling en uitvoering van mening te verschillen. Met andere woorden sommige thema’s worden raadsbreed aangepakt, anderen meer in de reguliere coalitievorm, wat ons betreft het beste van twee werelden. Om inwoners beter te betrekken bij het controleren en opstellen van plannen wil Gemeentebelangen een panel van inwoners instellen. Simpelweg een groep inwoners van onze gemeente die het leuk vinden om bijvoorbeeld de website van de gemeente te testen bij veranderingen. Die het contact met onze baliemedewerkers eens onder de loep nemen. Of kijken hoe de afhandeling van een klacht verloopt. Veel van dit soort processen valt eenvoudig te verbeteren als je ze door de gebruiker laat testen en controleren.  

 

Ons doel: Een testpanel van inwoners in het leven roepen die jaarlijks enkele “testklussen” uitvoert. Maar ook zelf initiatieven bedenkt en uitvoeren om de gemeente scherp te houden. 

Terug naar de woordwolk