Natuur & recreatie
Onze gemeente ligt midden in de schitterende natuur, de IJssel doorklieft onze gemeente en de weteringen, uiterwaarden en bossen zijn altijd dichtbij.
Het is belangrijk dat iedereen toegang heeft tot deze natuur, vanzelfsprekend toeristen en recreanten van buiten onze gemeente, maar ook en vooral de eigen inwoners en ondernemers.
Er moet een goede balans zijn tussen natuur, milieu, toerisme en ondernemers.
Zodat boeren zo eenvoudig mogelijk hun werk kunnen doen, dat horeca en campings de ruimte krijgen voor hun onderneming, aanbieders van activiteiten kunnen groeien en dat
toeristen met plezier onze gemeente bezoeken.
Maar vooral moeten alle inwoners van de gemeente zich verbonden voelen met onze natuur.
Wij streven ernaar dat binnen Olst-Wijhe de IJssel toegankelijker wordt gemaakt voor recreatie aan de oevers van de IJssel.
Dit kan door aan te dringen op een veilige oversteek over de N337, bijvoorbeeld bij de nieuw aan te leggen rotonde in Olst,
maar ook om een gebied aan te wijzen waar activiteiten kunnen en mogen plaatsvinden.
Kortom: het buitengebied en de natuur zijn van ons allemaal!
Soms groeit natuur uit zijn jasje. Daarmee bedoelen we dat er besloten moet worden dat er een boom gekapt moet worden.
Maar we weten allemaal hoe belangrijk bomen voor ons zijn. Daarom willen we inwoners de kans geven om zo’n gekapte boom een nieuw leven te geven met de aanplant van een nieuwe boom op een andere plek.
Zo blijft het totaal aantal bomen in stand. Meer bomen mag natuurlijk ook, immers in Nederland alleen al is er in 4 jaar tijd bijna 2000 hectare bos verdwenen, dat zijn ruim 2940 voetbalvelden!
Er zijn nog meer redenen om bomen aan te planten, bijvoorbeeld ter nagedachtenis aan een dierbare, bij de geboorte van een (klein)kind, of bij een jubileum van school of werk.
Bedrijven kunnen ook bomen planten om zo CO2-uitstoot te compenseren.
Op deze manier maken we met elkaar nieuwe natuur aan en sluiten we ook aan bij het initiatief van de provincie Overijssel om 1.1 miljoen bomen bij te planten.
Zie ook de website iedereeneenboom.nl Het bos
moet kosten neutraal aangelegd worden, liefst in samenwerking met een terrein
beherende organisatie zoals bijvoorbeeld de Stichting IJssellandschap
Ons doel: Een gedenkbos mogelijk maken waar nabestaanden een boom kunnen planten voor hun geliefden. Ook kunnen hier bomen geplant worden ter compensatie van CO2 of noodzakelijke kap.